Vissza
Belépés
BRINGAVÖLGY:
Tekerő programok a Művészetek Völgyében e-bike-on

30 és 35 kilométeres távokon, a környék legszebb túraútvonalain, aszfalton és helyenként terepen próbálhatod ki az Európa-szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos rásegítéses kerékpárokat a Művészetek Völgye programjainak keretén belül, július 20. és 28. között.

Két túraútvonal lesz, páros napokon (20-án, 22-én stb.) Vigántpetend felé indulva a Nagyvázsonyi Kinizsi várat vesszük célba, ahonnan részben terepen tekerünk vissza Pulán és Öcsön keresztül Taliándörögdre, majd Kapolcsra. Páratlan napokon (21-én, 23-án stb.) is a Vigántpetend utáni szerpentinnel kezdünk, de fent jobbra fordulunk terepen és a rövid offroad szakaszt követően Balatoncsicsó felől a vadonatúj kerékpárúton érjük el Monoszlót, ahonnan a Káli-medence keleti sarkából ismét terepen közelítjük meg Monostorapátit. Innen fegyelmezett 5 km vár ránk libasorban Kapolcsig a 77-es úton. A két különböző túraútvonal 70%-ban alacsony forgalmú közutakon, 10-20%-ban nem szilárd burkolatú utakon, ajánlott kerékpáros túraútvonalakon lett kijelölve.

A túrákon (akár több napon is) részt vehet mindenki...

...aki rendelkezik adott napra érvényes belépővel a Művészetek Völgyében, regisztrál adott napra a bringavolgy@muveszetekvolgye.hu email címen, a helyszínen pedig befizeti az 1000 forintos regisztrációs díjat, ami a művészi kerékpározás utánpótlás támogatására fordítódik majd a Magyar Kerékpáros Szövetségen keresztül. A túrák részét képezik a Magyar Kerékpáros Szövetség által koordinált #BalatonBike365 projektnek is, melynek célja a kerékpározás népszerűsítése és infrastruktúrafejlesztés a Balaton környékén.

A túrán használt különböző elektromos rásegítéses mountain bike és túrabringákat a Kross kerékpárok magyarországi forgalmazója biztosítja tesztelésre. Kérjük, hogy a regisztrációkor mindenki adja meg a testmagasságát, az általa használt kerékpár méretét, valamint rendelkezik-e saját bukósisakkal (amit kérünk, hogy hozzon magával), esetleg patentpedállal. Pedállal kapcsolatos igényt is kérjük jelezni előzetesen, de dokkolható pedálrendszereket csak korlátozott számban tudunk biztosítani. Az útvonalakon a maximálisan 25 fős csoportokat kísérő tapasztalt túravezetők kalauzolnak végig.

Helyszín:

A tekerő programokhoz a találkozó helyszíne a Pest-Buda udvarnál lesz Kapolcson (buszmegálló, templom, taliándörögdi elágazás), itt lehet átvenni az elektromos rásegítéses kerékpárokat a regisztrációt követően.

Időrend:

A túrákra július 20. és 28. között, minden délelőtt 11:30 és 15:00 óra között kerül sor, pontos indulással(!), kérjük a résztvevőket, hogy már 11:00 órára érkezzenek a regisztráció miatt. A túrák időtartama frissítésekkel, rövidebb megállásokkal körülbelül 3 óra lesz, hozzávetőlegesen 14:30-as visszaérkezéssel számolunk.

Jelentkezés-regisztráció:

Jelentkezéshez a bringavolgy@muveszetekvolgye.hu címre küldött levélben szükséges megadni a nevet, születési dátumot, személyi igazolvány számot, a választott túra napját, és a testmagasságot a kerékpár méret kiválasztásához. Jelentkezésre válaszul elküldjük a felelősségi nyilatkozatot, ami szerint a túrán mindenki saját felelősségére indul és a KRESZ szabályait magára nézve kötelezőnek tekinti, valamint elfogadja, hogy a túrán fotó és videófelvételek készülhetnek, amiket a túráról készült utólagos sajtómegjelenésekben a szervező felhasználhat. A helyszíni regisztrációval ezeket a feltételeket elfogadja, továbbá anyagi felelősséget vállal a kerékpáron saját hibájából bekövetkezett károkért (kivéve baleset). Kauciót a regisztrációnál nem kérünk a kerékpárokért letétbe, a személyi igazolványokat viszont a túravezető összegyűjti a túra idejére. A túravezető ellenőrzi a résztvevők karszalagjának érvényességét is, a kerékpártúrán csak az adott napra érvényes jeggyel (vagy jegy visszaigazoló kóddal) lehet részt venni.

Túra páratlan napokon:

Kapolcs-Monoszló-Monostorapáti túra a Káli-medencén át – kb. 35 km

Gyülekező: 11:00 órától Kapolcson a Pest-Buda Udvar előtt. Indulás: 11:30-kor. Visszaérkezés Kapolcsra kb. 3 óra múlva.

Túra páros napokon:

A Kinizsi Vár meghódítása a Völgyfalvakon át – kb. 30 km

Gyülekező: 11:00 órától Kapolcson a Pest-Buda Udvar előtt. Indulás: 11:30-kor. Visszaérkezés Kapolcsra kb. 3 óra múlva.